Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ασημόγλαρος (Larus cachinnans)









Ακτίτης (Actitis hypoleukos)

Κορμοράνοι




Μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους σκούρα υδρόβια πουλιά. Βουτούν από την επιφάνεια, συνήθως με άλμα στον αέρα, και κυνηγούν κυρίως ψάρια. Συχνά πετούν πολύ μακριά για να ψαρέψουν, από τα μέρη όπου φωλιάζουν. Μετά τις βουτιές κάθονται με τις φτερούγες ανοιχτές.
Στις φωτογραφίες διακρίνονται δυο είδη, ο Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) και η Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus). Και τα δυο είδη τα συναντούμε όλο τον χρόνο στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός των Κορμοράνων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μια από τις κυριότερες αποικίες για την Λαγγόνα αποτελεί η Πρέσπα.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κατσουλιέρης- Σκορταλλός (Galerida cristata)




Ο Κατσουλιέρης ανήκει στην οικογένεια των Κορυδαλλών (Alaudidae). Επιδημητικός, συνταντάται οπουδήποτε μπορεί να βρει σπόρους απο αγριόχορτα με τους οποίους τρέφεται. Χαρακτηριστικό είναι το μυτερό λοφίο στο κεφάλι του.

Διάφορα είδη Ερωδιών









Σκουφοβουτηχτάρι ( Podiceps cristatus)










Μόνιμος κάτοικος στις Ελληνικές Λίμνες, ευρύτατα διαδεδομένο τον χειμώνα. Διαθέτει χαρακτηριστικές τούφες στο κεφάλι που πέφτουν πίσω όταν είναι ανήσυχο, ή ξεδιπλώνονται και κινούνται έντονα κατά τη γαμήλια επίδειξη που κορυφώνεται σε εντυπωσιακό χορό όταν τα δυο πουλιά ορθώνουν το σώμα τους αντικριστά το ένα στο άλλο.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοφάγοι (Merops apiaster)








Νομός Φλώρινας – Λιμνοχώρι

Πανέμορφο πουλί με λαμπερά εξωτικά χρώματα. Μεταναστευτικό, επισκέπτεται την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Φωλιάζει σε τρύπες που σκάβει στο έδαφος, συνήθως σε πλαγιές και πάντα κοντά σε νερό (ποτάμια, λίμνες κτλ). Εξειδικεύεται στο να πιάνει ιπτάμενα έντομα, συχνά Υμενόπτερα.

Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus)













Στην οικογένεια Pelecanidae ανήκουν δυο είδη, ο ροδοπελεκάνος και ο αργυροπελεκάνος. Ένας μικρός πληθυσμός ροοδοπελεκάνων συναντάται στη Μικρή Πρέσπα ενώ αργυροπελεκάνοι φωλιάζουν και τρέφονται και στις έξι λίμνες της περιοχής με την μεγαλύτερη αποικία παγκοσμίως να βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα. Χαρακτηριστικό είναι το τεράστιο ράμφος τους με τον ελαστικό δερμάτινο σάκο στο κάτω μέρος του που χρησιμεύει στο ψάρεμα.

Λευκοτσικνιάς (Ergetta garzetta)






Νομός Φλώρινας- Λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα και Πετρών.

Ανήκει στην οικογένεια των Ερωδιών.Μεταναστευτικός, αλλά μικροί πληθυσμοί παραμένουν και το χειμώνα. Συναντάται και στις έξι λίμνες του Νομού όπου τρέφεται με μικρά ψάρια, έντομα αμφίβια κτλ σε πολύ ρηχά νερά και υγρά λιβάδια.